Synden i Mölle, ja det är svårt att tänka sig att Mölle skulle vara ett syndfyllt näste- där det ligger så pittoreskt vid foten av Kullaberg och med havet framför sig. En liten by där husen klättrar längs Kullabergs väggar. En by med gamla anor, här fanns redan på 1600-talet en litet fiskeläge och under 1800-talets slut så strömmade turister till från Europa och Mölle blev en välkänd och exklusiv badort. Järnvägen byggdes ut och folk kom med tåg från kontinenten för att bada i de berömda gemensamhetsbaden som Mölle blev känt för. Att män och kvinnor badade tillsammans i havet var på den tiden väldigt ovanligt, till och med lite syndigt. Det sägs att vissa som kom till Mölle hade Arild som postadress för att inte förknippas  med syndens näste, Mölle.

 I boken,Vad  gjorde farfar Mölle? av Jan Olsheden /Stellan Olsson finns berättelser och även fotografier från Mölle under åren 1886 -1914. Bilder tagna av Peter P Lund.

Det finns en stor bild-skatt från denna tid tack vare fotografen Peter P Lund som fotograferade många av de badande. Det tidstypiska modet var de randig baddräkterna. Klippbaden i Ransvik var ett populärt badställe, liksom än i dag. Solviken och Fågelviken är också fina badställen även idag.

       Solviken                                           Ransvik

 

                                                     En vårdag med vy från  italienskavägen

                      över Mölle och Öresund.